dinsdag 13 april 2010

Gewicht, intenties en blokkades

Gewicht en gedrag: deel 3

Positieve intenties en obstakels
Al ons gedrag heeft een positieve intentie. We doen iets omdat het ons iets oplevert. Soms lijkt dat vreemd maar ook onhandig gedrag heeft ergens een positieve intentie. Zo kan je je afvragen waarom je toch altijd de koektrommel moet leegeten wanneer je ongelukkig bent. Snoepen staat vaak voor troost, beloning, het opeten van frustraties, ongenoegen of boosheid.

Obstakels
Wanneer je niet in de gaten hebt wat jouw positieve intentie is dan wordt dat een obstakel voor het halen van je doelen. Het is dus best belangrijk daar eens over na te denken. Want wanneer het je niet lukt om ‘nee’ te zeggen tegen dat biertje, die hamburger, zak frites of chocoladereep is het zinnig om daar eens bij stil te staan. Was het eigenlijk echt lekker?

Korte termijn verleiding versus het lange termijn doel
Wanneer de korte termijn het dreigt te winnen van de lange kan je een ‘wachtmoment’ inlassen. Voordat je het bewuste drankje of voedsel in je mond stopt (of iedere andere korte termijn verleiding die niet zo handig is) vraag je je af of dit is wat je écht wilt. Dan roep je het beeld van je doel voor ogen en schuift dat voor het beeld van de verleidelijke hap. Heb je dan nog steeds trek? Stel je dan voor hoe je eruit zal zien met 20 kilo meer gewicht en hoe dat zal voelen. Hoe groot is de aantrekkingskracht nu?

Beloningen
Wat doe je dan wel wanneer je vindt dat je een beloning verdient hebt? Bedenk drie dingen die je fijn of leuk vindt en die je jezelf in het vooruitzicht kan stellen in plaats van lekkers te eten. Dit wordt jouw nieuwe manier van jezelf belonen!

Verdriet en frustraties
Deze twee emoties zijn er niet om opgegeten te worden. Nare dingen maakt iedereen mee in zijn of haar leven, daar kun je niets aan doen. Maar je besluit wel zelf hoe je daar mee om gaat. Wanneer je bij jezelf merkt dat emoties je teveel worden en de oorzaak zijn van teveel eten of ander onhandig gedrag zoek dan hulp. Bespreek het met je huisarts, psycholoog, therapeut, ga yoga doen of mediteren, een cursus mindfullness of neem vakantie. Maar blijf niet zitten kniezen en doe er iets aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten