woensdag 24 maart 2010

Over gewicht

De periode van diëten volgen is weer aangebroken. Het voorjaar is het moment bij uitstek om huis en lijf eens grondig aan te pakken en op te ruimen. Je kunt je daarbij wel afvragen hoe zinvol dat eigenlijk is. Het dieet dan welteverstaan. Want wist je dat…..
• We vaak gedachteloos eten terwijl we andere dingen doen zoals televisie kijken, praten met gezinsleden of gasten, aandacht geven aan de kinderen?
• We dan helemaal niet in de gaten hebben hoeveel we nu eigenlijk eten?
• Dat we vaak eten terwijl we eigenlijk helemaal geen honger meer hebben?
• Maar gewoon, omdat we graag iets in onze mond stoppen?
• Diëten meestal niet werken op lange termijn omdat we ons niet bewust zijn van ons eetgedrag dus weer terugvallen in oude patronen?
• Overgewichtige mensen vaak ondervoed zijn omdat zij veel lege calorieën eten en daardoor noodzakelijke voedingsstoffen tekort komen?
• Voeding vaak als fopspeen dient bij allerlei ongenoegens zoals frustratie, boosheid, verdriet en weinig aandacht voor het zelf?

Wat is er nodig om dit tij te keren? Erkenning dat overgewicht het resultaat is van zowel voedingskeuze als gedrag.

Voedingskeuze
Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon: ontbijt, lunch en een warme maaltijd met vooral veel verse groenten en fruit en er is geen vuiltje aan de lucht. De narigheid ontstaat door snoepen, zogenaamde verantwoorde tussendoortjes (die zeer rijk zijn aan suiker), frisdrank, zuiveldranken en toetjes vol met suiker. Vooral suiker is een naar goedje: het zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor je je slap voelt en weer wil eten en bovendien is het nog verslavend ook.
Pizza’s, de chinees, junkfood, kant-en-klaar maaltijden passen niet in een gezond dagmenu. Je kan jezelf wel voor de gek houden door te vinden dat je het veel te druk hebt om goed te eten: uiteindelijk heb je jezelf ermee.

Gedrag
Waarom doen we onszelf dit aan? Als het dan zo simpel is……
Het begint met de vraag: wat is hier aan de hand? Wat is jouw voordeel om niet goed te eten? Om veel te snoepen? Het antwoord op die vraag draagt de oplossing al in zich. Ben je gefrustreerd, boos of verdrietig, vraag je dan af of snoep het enige is dat je kan troosten.
Het is verleidelijk om bij grote drukte maar een pizza te bestellen. Realiseer je dat voor topprestaties, topvoeding nodig is. Het klaarmaken van een goede maaltijd hoeft niet veel tijd te kosten en kan een moment van rust zijn. En momenten van rust leveren weer inspiratie op voor creatieve oplossingen op andere terreinen!
Wanneer je in de verleiding komt om te snoepen of snacken, creëer een time-out. Vraag jezelf af of je dit écht op wil eten of dat er wellicht iets anders is dat aandacht nodig heeft. Laat gedachteloos eten achter je en wordt bewust van wat je in je mond stopt.
En bedenk, falen bestaat niet wel feedback.

Positieve intentie
Hierboven noemde ik het al even: het voordeel dat je hebt bij bepaald gedrag. Want al ons gedrag wordt gestuurd door een positieve intentie ook al ben je daar vaak niet van bewust. Wanneer je weet wat de positieve intentie achter je eetgedrag is (bijvoorbeeld gezelligheid, waardering) kan je op zoek gaan naar een alternatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten