Merken lijken een bedenksel van de moderne marketing en reclame industrie. Niets is minder waar. In het oude Egypte gebruikten de baksteenfabrikanten al symbolen op hun stenen om hun producten te kunnen identificeren. Handelsgilden in het middeleeuwse Europa gebruikten ‘trademarks’ op hun handwerk om consumenten een consistente kwaliteit te kunnen garanderen. Het merk ontwikkelde zich in de 18e eeuw toen de namen en afbeeldingen van dieren, plaatsen van herkomst, beroemde personen en/of andere symbolen de naam van de producent gingen vervangen.
Wat moet je hier als zelfstandige mee?
Een merk maakt een product of dienst herkenbaar. Dat geldt ook voor jou als zelfstandige. Want in de grote massa van mensen die dezelfde dienst aanbieden als jij moet je toch zorgen voor onderscheidend vermogen. En dat kan een merk voor je doen.
What’s in a name?
Een merk bestaat niet alleen uit een naam. Het is een samenstel van naam, logo, kleurgebruik, tone-of-voice en (in het geval van een product) de verpakking. Dit samenstel wekt associaties op bij de beoogde consument/klant. Zodanig dat deze vindt dat hij/zij dit nodig heeft en daar geld voor wil uitgeven. Met andere woorden: een merk creƫert vertrouwen bij de klant/consument. Vertrouwen in het product en de aanbieder. En dat is de eerste stap naar het doen van zaken.
Hoe doe je dat, een merk bouwen?
Door jezelf vragen te stellen. Wat is jouw drijfveer, waar geloof je in? Wat wil je betekenen voor je klant? Welk probleem van de klant los je op? Wat is jouw unieke talent, waarin ben jij het allerbeste? Hoe wil je werken? En wanneer heb je je merkbelofte ingelost? Het antwoord op deze vragen is jouw inspirerende identiteitsprofiel.
Jouw drijfveren en je product
Je product of dienst: daar ben je natuurlijk helemaal enthousiast over. Anders was je niet als zelfstandige van start gegaan. Zorg dat je jouw product helder en duidelijk over het voetlicht kan brengen. Wanneer het je moeite kost om uit te leggen welk probleem je oplost zal een ander het helemaal niet snappen. Test je aanbod uit in je eigen kring! Gebruik je drijfveer vooral ter inspiratie van jezelf. Je klant wil vooral een oplossing hebben.
Je ideale klant
Het helpt om je voor te stellen hoe jouw ideale klant eruit ziet. Is het een man of vrouw (een klant is altijd een mens, ook een bedrijf wordt door een mens gerepresenteerd)? Jong, middelbare leeftijd of juist wat ouder? Welke behoefte van deze klant ga jij vervullen? Omschrijf dat zo duidelijk mogelijk, zoek er plaatjes bij, visualiseer je klant.
In een volgende blog werk ik het identiteitsprofiel wat verder uit, zodat je er zelf makkelijk mee aan de slag kan gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten